Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΓΡΟΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ : Δεξαμενή ιδεών





   Η συζήτηση για την δημιουργία ενός νέου σχήματος  “κοινωνικού franchise” ξεκίνησε.  Ο σκοπός του συνεδρίου, να γίνει μία μόχλευση ιδεών, αναγκών  και προβληματισμών , επετεύχθη.
   Το συνέδριο άνοιξε ο κ. Παπαναγιώτου, Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, ο οποίος ήδη ετοιμάζει την δημιουργία ενός πρότυπου καταστήματος για την τοποθέτηση προϊόντων παραγωγών της περιοχής. Έπειτα ο κ. Γκίκας Βασ. Πρόεδρος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που αναγνώρισε την ανάγκη δημιουργίας μικρών και ευέλικτων συνεργατικών σχημάτων στον αγροτικό κλάδο.


   Ο κ. Σάρρος παρουσίασε συνοπτικά την ιδέα του συνεργατικού μοντέλου το οποίο ήταν το βασικό αντικείμενο του συνεδρίου.



   O κ. Γκέκας παρουσίασε συνοπτικά τις στρατηγικές  επιλογές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων εκθέτοντας τα θετικά και αρνητικά της κάθε μίας. Κλείνοντας έδωσε έμφαση στην δημιουργία στρατηγικής εξωστρέφειας και branding , η οποία υποστηρίζεται και από το fooditerranean project.


    Η κα. Καρατζά, από την ομάδα theSWITCH έκανε μία εισαγωγή στο place identity (εταιρική ταυτότητα χώρου), παρουσιάζοντας πολύ ενδιαφέρουσες δουλειές της ομάδας αλλά και εφαρμογές της σε αγροτικά προϊόντα.


   Η κα. Κανάκη παρουσίασε τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που θα μπορούσε να έχει μία συνεργατική κίνηση μέσα στα πλαίσια μιας Κοινωνικής επιχείρησης.




   Το πιο ενδιαφέρον μέρος του συνεδρίου ήταν μετά,  όταν το κοινό πήρε τον λόγο. Αγρότες από την Δράμα μέχρι την Κρήτη, διατύπωσαν τις ανησυχίες τους, τους προβληματισμούς, τις ιστορίες επιτυχίας και τις καινοτομίες τους.  Γυναικείοι σύλλογοι μας διηγήθηκαν τις δυσκολίες που συνάντησαν προσπαθώντας να να καταρρίψουν τα αρνητικά στερεότυπα που υπάρχουν για τους συνεταιρισμούς.
   ‘Ανθρωποι από  Άλλες συλλογικές προσπάθειες μας εξήγησαν πώς δραστηριοποιούνται ενώ εμπνευσμένοι αγρότες μας διηγήθηκαν με συναρπαστικά απλό τρόπο το business plan τους. Οι παραγωγοί διατύπωσαν ερωτήσεις σχετικά με την επένδυση που απαιτεί το εγχείρημα, εξέφρασαν τις ανάγκη τους να συνεργαστούν και τις προσδοκίες τους από ένα τέτοιο εγχείρημα. Σύλλογοι καταναλωτών εξέφρασαν τις προσδοκίες τους από τους αγροτικούς συνεταιρισμών.
    Σας ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή σας που ήταν -τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα- απρόσμενα μεγάλη. Οι συμμετέχοντες, αναγνώρισαν την ανάγκη συλλογικών κινήσεων για την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των αγροτικών επιχειρήσεων.


   Η πρώτη μόχλευση στην νοοτροπία των Ελλήνων αγροτών έχει γίνει. Καιρός για πράξεις…
Πηγή:  fooditerraneanproject.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου